Războiul IPS Ciprian contra „ereticilor“ focșăneni

logo  Inchiziția arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a excomunicat trei focșăneni și i-a canonisit (oprirea de la Sfânta Împărtășanie) pe alții opt pentru că și-au apărat parohul, pe preotul Giorgică Vatră, și au cerut să nu fie mutat din parohie. Așa cum dorește șeful acestuia (să nu zic tartorul) IPS Ciprian al Buzăului și Vrancei.

Că preotul Vatră este foarte apreciat am constatat în noaptea de Înviere. După ce a împărțit Lumină credincioșilor l-am văzut înconjurat de o mulțime de oameni pe care îi binecuvânta, afară, în vreme ce al doilea preot, favoritul IPS Ciprian, slujea singur, în biserică.

Inițial, când am citit știrea, mi-a venit să râd: „Bă, ej’ prost, ce-o să le facă? Îi declară eretici, îi arde pe rug în piața publică și dă în direct pe Trinitas?“

Apoi, mi-am dat seama că lucrurile sunt ceva mai complicate. Ceea ce, inițial, părea un incident banal, într-o parohie oarecare, așa cum se petrec multe asemenea, în multe alte parohii, a luat amploarea unui conflict religios. Un război al IPS Ciprian, în calitate de reprezentant al Bisericii Ortodoxe, împotriva poporului credincios. A cărui cauză, am bănuiala, probabil la fel ca mulți alții, este, dincolo de ceea ce susține, pe căi oficiale, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, banul.

Simonia, vânzarea funcțiilor ecleziastice, este o practică des întâlnită în sânul Bisericii Ortodoxe. Aproape că nu există creștin care să nu știe un caz de preot ce și-a cumpărat locul în parohie. Ochiul dracului ar explica și înverșunarea mai marilor BOR, de la Buzău, care vor înlăturarea preotului Giorgică Vatră cu orice preț. Fără să ia în seamă dorința enoriașilor și cu riscul de a distruge o parohie, până mai ieri, înfloritoare.

Arogant, răzbunător și intolerant IPS Ciprian s-a dovedit incapabil să negocieze o soluție de compromis, acceptată de toți cei implicați. Așa cum ar fi făcut un adevărat Păstor de oameni. Drept care a recurs la forță și le-a aplicat răzvrătiților cea mai grea lovitură de care a fost capabil.

Căci, dincolo de comicul situației, cum altfel am putea să interpretăm decizia de excomuncare a celor trei decât ca pe o acțiune de pedepsire a principalilor susținători ai preotului Vatră și de intimidare a celorlalți. Și, cu siguranță, dacă ar fi avut mai multă putere, IPS Ciprian n-ar fi avut nici o strâgere de inimă să-i arunce, pe cei trei, în temniță, să pună să fie torturați sau bătuți cu pietre, cum proceda Inchiziția cu ereticii în Evul Mediu.

 

Citește și:

Au fost odată în America: Distracție și soare, primari turiști la Miami

În greci, să dea cu piatra cel căruia i-a plăcut austeritatea lui Boc

 

ga('create', 'UA-9366006-2', 'saptamanalulroze.ro'); ga('send', 'pageview');