MRU la SIE, alegerea uneperistului isteț

logoChiar dacă liberalii l-au ambalat într-o poleială strălucitoare și l-au prezentat ca pe o mare victorie, votul din Parlament, pentru desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, este, mai curând, un premiu de consolare.

O recompensă pentru fair-play, din cele cu care, în sport, sunt premiate echipele perdante. Un dar oferit de Gabriel Oprea președintelui Klaus Iohannis și PNL ca să le mai treacă din supărarea cauzată de înfrângerea suferită la moțiunea de cenzură. Și, totodată, un semn de amiciție, ca să le arate că ușa UNPR este deschisă viitoarelor colaborări politice reciproc avantajoase, în numele interesului național.

Căci unicul specialist în AZP-uri din România cotat la patru stele s-ar dori, pe de-o parte, cu sufletul în raiul liberal al președintelui dar și cu un grup parlamentar gros și vioi în viitorul legislativ. Așa încât UNPR să joace, în continuare, rolul de balama în poarta guvernului. Și el să ocupe fotoliul de prim-ministru plin. Țel deloc imposibil de atins, ținând cont că, potrivit analizelor, liberalii au șanse mici să scoată un scor mai bun decât PSD la alegerile din 2016. Astfel că un prim-ministrul UNPR ar putea fi singura opțiune, e drept imorală, acceptată de toate taberele.

Or, ca să-și atingă obiectivele, Oprea are nevoie de alianța cu PSD, singurul partid care-l poate duce în spate la parlamentare dar și de o relație amicală cu PNL și Klaus Iohannis.

Dintr-o altă perspectivă,

votul dat de Parlament pentru desemnarea lui MRU la conducerea SIE mulțumește pe aproape toată lumea.

Președintele Iohannis are satisfacția că a mai rezolvat o sinecură pentru unul dintre susținătorii din campania electorală.

PSD este mulțumit pentru că numirea lui MRU dă apă la moară propagandei sale, adresată electoratului care încă n-a depășit momentul Băsescu-Boc, potrivit căreia Iohannis și PNL intenționează să restaureze regimul Băsescu. Așa s-ar și explica de ce social-democrații nu s-au agitat prea tare să-l readucă pe

Fostul președinte Traian Băsescu are, la rându-i, un motiv să dea de dușcă un pahar de whiskey deoarece votul din Parlament demonstrează că nu întotdeauna a avut mână proastă a alegerea oamenilor. MRU a fost promovat de el, mai întâi la conducerea Ministerului de Externe și, mai apoi, la SIE.

Aripa democrat-liberală a PNL răsuflă ușurată deoarece odată numit la SIE, MRU nu mai constituie o amenințare pentru candidatura lui Cătălin Predoiu la fotoliu de prim-ministru.

Conducereii PNL îi convine acest vot deoarece poate merge cu fruntea sus în teritoriu în fața membrilor și simpatizanților. Gorghiu, Blaga & Co va trece sub tăcere eșecul de la moțiunea împotriva lui Ponta și va prezenta numirea lui MRU la SIE ca pe un mare succes în demersul de a constitui o nouă majoritate cu care să preia guvernarea. Fapt ce ar trebui să reaprindă speranța în sufletele demoralizate ale liberalilor de rând și le ofere un motiv ca să se mobilizeze pentru confruntările din toamnă.

Singurii dezamăgiți rămân, ca de obice, cei care l-au votat pe Klaus Iohannis cu credința că-și va ține promisiunea și va impune o altfel de politică. Fără compromisuri cu soluții imorale de tip PC sau UNPR și fără aranjamente cu traseiștii lui Gabriel Oprea.

Citește și:

Cu binecuvântarea lui Blaga, Săpunaru va renunța la înțelegerile cu PSD de Sf. Așteaptă

Seven Stars, primul pas, prima țeapă: FSN

Despre cum a făcut baronul Oprișan primul milion (I)

Tragicomedie la primărie: UN VRABIE ȘI DOI GĂINARI

ga('create', 'UA-9366006-2', 'saptamanalulroze.ro'); ga('send', 'pageview');