Mici dedesupturi lămuritoare ale marelului tun de la Școala nr 9

bula_consiliul_local_PSD_Focsani_www.saptamanalulroze

Deși cu oareșce întârziere, ne-am băgat și noi nasul în povestea asta din Consiliul Local, cu Hidro Salt Construct B92 din București, firma care cere suplimentarea sumei pentru reabilitarea Școlii nr. 9. Treaba este atât de împuțită, încât până și pesediștilor, despre care se știe că n-au tocmai un nas subțire când vine vorba de ilegalități, le miroase a pușcărie. Ceea ce nu știu foarte mulți și, cu siguranță, n-au habar consilierii locali, prea preocupați să se joace cu gadgeturile primite la început de mandat, este ce veți citi mai jos.

 

În 2012, Primăria Focșani a organizat o licitație pentru angajarea unei firme care să ajute la implementarea proiectului de reabilitare, pe bani europeni, a şcolii cu pricina. Plata avea să se facă tot din fonduri comunitare. Din echipa de asistență ar fi trebuit să facă parte, între alții, și un expert tehnic.

Contractul a fost încredințat unei asocieri de firme, Konsent SRL și Axxa Regional Management SRL Iași, cu prețul de 128.400 RON, plus TVA. Adică 50%, dacă înțelegeți ce vreau să spun, din valoarea estimate, de 270.000 RON plus TVA. Comisia de evaluare a ofertelor a trecut cu ușurință peste condiția eliminatorie, lipsa dovezii deținerii unui birou de lucru, pentru experţi, în Focşani. Şi, n-a luat în considerare nici că, prin ofertă, managerul de proiect se angaja să presteze activităţi în cadrul proiectului, însumat, 65 de zile, de-a lungul unei perioade de implementare de 13 luni. În condiţiile în care, prin documentaţia de licitaţie i se cerea să fie la dispoziţia beneficiarului zi de zi.

Dar aceasta este o altă poveste căreia îi punem punct.

Ideea este că

pe parcursul derulării proiectului, expertul tehnic al Konsent SRL & Axxa Regional Management SRL avea obligația să se întâlnească, periodic, cu reprezentanții constructorului și ai primăriei pentru a constata și a remedia eventualele probleme neprevăzute. Cum ar fi lipsa zugrăvelilor și a balamalelor la ferestre.

Chemat în fața Consiliului Local sau la DNA, nu contează, acest expert ar putea lămuri dacă la întâlnirile pe care le-a organizat, i s-a adus la cunoștință că sunt lucrări suplimentare de executat, care nu au fost prinse în proiect. Iar dacă i s-a adus la cunoștință, ce soluții a propus pentru remedierea situației. Și cum de acestea n-au fost însușite de reprezentanții primăriei.

 

Dacă vă scapă firul istorisirii,

Hidro Salt B92 din București a obținut contractul în urma unei licitații cu cântec, la care a participat alături de alți 11 ofertanți, cu 4.960.039,45 lei plus TVA, mai puțin de 50% din valoarea estimată, respectiv, 11.250.916 lei la care se adaugă TVA. Or, conform legii achizițiilor publice, o ofertă sub 85% este declarată neserioasă și descalificată, daca ofertantul nu prezintă o justificare bine pusă la punct a costurilor. Dacă doriți să aprofundați subiectul, citiți aici.

În prezent, constructorul face presiuni ca să încaseze 1,5 milioane de lei în plus, peste contractul inițial, pentru, chipurile, lucrări neprevăzute. Ciudat că nu este acoperit nici cu situații de lucrări și nici cu contracte adiționale. Ceea ce pare dubios. Și asta pornind de la suma ridicolă cu care a obținut lucrarea și practica obișnuită, de a suplimenta sumele contractate cu acte adiționale tocmai pentru lucrări neprevăzute.

 

 

ga('create', 'UA-9366006-2', 'saptamanalulroze.ro'); ga('send', 'pageview');