Frica păzește banul public: Vicele Necula a uitat să ceară bani în plus pentru Școala 8

bula_bacinschi_necula_iorga_focsani_saptamanalulroze[1]În urmă cu câteva săptămâni, viceprimarul PSD, Gabriel Necula, susținea că este foarte important, prioritate zero, ca în Consiliul Local să se aprobe suplimentarea, de la bugetul local, a fondurilor alocate pentru reabilitarea Școlii Nicolae Iorga (Nr.8) cu 300.000 de lei. Pe motiv că ar trebui executate o serie de lucrări indispensabile, ce n-au fost prevăzute inițial. În caz contrar, spunea el, dacă nu va fi plătit în plus, constructorul întrerupe activitatea, proiectul finanțat UE nu se va încheia la termen iar Primăria va pierde banii europeni.

Deși a trecut atâta vreme și două ședințe de CL, solicitarea viceprimarului n-a făcut obiectul nici unui proiect de hotărâre care să fie supus aprobării consilierilor. Se pare că prioritatea zero a încetat să mai fie prioritară iar lucrările s-au dovedit a nu fi chiar atât de indispensabile.

Ce l-a făcut pe viceprimarul Gabriel Necula să renunțe la cei 300.000 de lei, nu putem spune cu exactitate, însă avem o bănuială.

Știți replica aia din „Games of Thrones“, devenită leitmotiv, la un moment dat, rostită din când în când, de câte un personaj care privește gânditor în depărtare, „Winter is coming!“ (se apropie iarna!)?

Ei bine, de ceva vreme Gabriel Necula și câțiva alți funcționari, care lucrează cu fonduri europene, din Primăria Focșani au început să simtă în ceafă un fior rece. Un curent înghețat care prevestește venirea Fiarei Apocalipsei. Metaforic vorbind.

Undeva, în tainițele Ministerului de Finanțe, ale Ministerului Fondurilor Europene și ale Curții de Conturi, hoarde de auditori, verificatori, contabili, experți tehnici și în achiziții își ascut colții și ghearele, pregătindu-se să dea năvală și să dezlănțuie urgia în primării, CJ-uri, ministere, Autorități de Management sau Organisme Intermediare. Nerăbdători, așteaptă semnalul la care se vor arunca cu colții în beregățile celor care au păcătuit cu banul public, comunitar sau de la buget.

Iar semnalul va veni sub forma unei legi, cerută de Comisia Europeană și Curtea de Conturi, care va atrage răspunderea personală asupra celor ce au comis fraude din bani europeni. Miniștri, președinți de CJ-uri, primari, directori sau simpli funcționari vor plăti din buzunar pentru licitațiile trucate, neregulile care duc la depășirea bugetelor alocate implementării proiectelor și, în general, pentru orice ilegalitate care produce pagube bugetului.

Curtea de Conturi a ajuns la concluzia că nu se mai poate ca până acum. Că bugetul public înregistrează găuri foarte mari din cauză că, în instituțiile publice, nimeni nu-și bate capul să recupereze banii pierduți din cauza neregulilor în implementarea proiectelor europene.

Iar dacă adăugăm la viitoarea lege și directiva care prevede extinderea confiscării averilor, provenite din infracțiuni, trecute pe numele rudelor sau prietenilor, ar trebui să fie clar de ce nici viceprimarul Necula cât și subalternii săi, nu se mai înghesuie să arunce în stânga și în dreapta cu banii primăriei.

Acum nu vă gândiți că vicele Necula și colegii săi nu vor găsi o altă cale pentru ca, totuși, constructorul să pună mâna pe cele 300.000 de lei. Cu siguranță, acesta va primi alte contracte, supraevaluate, astfel încât să nu iasă în pagubă din cauza para’ndărăturilor pe care le-a întors.

 

Citește și:

Cu binecuvântarea lui Blaga, Săpunaru va renunța la înțelegerile cu PSD de Sf. Așteaptă

Câinele moare de drum lung și Neață de grija baronului Oprișan

Conu’ Halici față cu bârfitorii în pauza de cafea

CUM S-A-NCĂLCAT LEGEA-N PRIMĂRIE PENTRU COLABORATORII LUI VRABIE

 

ga('create', 'UA-9366006-2', 'saptamanalulroze.ro'); ga('send', 'pageview');