Da’ eu, de ce să votez?

logo    Este forma pe care a luat-o, după o campanie electorală haotică, în care s-a dezbătut orice în afara temelor europene, întrebarea pitorescului personaj caragelian, arhetip al alegătorului român bulversat și amețit. De aici absenteismul ridicat la vot și rezultatele care au dat peste cap sondajele preelectorale, exit-poll-urile și previziunile analiștilor.

Timp de treizeci de zile, ospătari politici de toate culorile au turnat pe gât cetățenilor, cu japca, scandaluri politice, slogane false, înjurături și insulte, morți întorși de la groapă, declarații de dragoste mincinoase, parașute sau anchete DNA.

Un amestec periculos care i-a turmentat maxim și care, la final, s-a lăsat cu o durere îngrozitoare în cot. Vis-à-vis de toate partidele și candidații lor.

Degeaba, în preziua alegerilor, o întreagă pleiadă de oameni de bine, vedete TV, prieteni de pe rețelele sociale, politologi, analiști, scriitori, ziariști etc. au apelat la îndemnuri mobilizatoare menite să responsabilizeze electoratul ca să-și exercite dreptul constitutional de a alege. După o asemenea campanie, la concurență, în prime time, cu fuga de-acasă a fetei lui Minune și cu șantajul Zăvorancei, nu poți avea pretenția să fii luat în serios.

Mahmureala, lehamitea și durerea în cot pe care le-au provocat carcaletele servit politicieni n-avea cum să treacă doar cu discursuri motivaționale. Cum n-a trecut nici cu zeamă de varză.

Astfel că, în lipsa unei motivări serioase, un proiect credibil ori, măcar, a unei aspirine, prezența înregistrată la votul din 25 mai a fost cu puțin peste 32%. Restul de 78% din masa electorală a preferat să-și umple cu altceva cele 30-40 de secunde pe care ar fi trebuit să le petreacă în cabina de votare.

De unde, cu părere de rău, frumos, elegant, cât de cât, și întrebarea din titlu care, presimt, va rămâne actuală și la prezidențialele din toamnă:

Da’ eu de ce să votez?

ga('create', 'UA-9366006-2', 'saptamanalulroze.ro'); ga('send', 'pageview');