CUM S-A-NCĂLCAT LEGEA-N PRIMĂRIE PENTRU COLABORATORII LUI VRABIE

bula_bacinschi_vrabie_oloeriu_primaria_focsani_psd_saptamanalulrozeIntelligent Software Group SRL și Maisigure Consulting SRL, patronate de Carmen Covaci și Iulian Andrei Suciu, foști colaboratori ai consilierului local PSD, Cătălin Vrabie, au încasat, împreună, 256.000 de lei (160.000 lei + 96.000 lei) din banii focșănenilor. Banii au fost plătiți de primărie pentru realizarea strategiei de dezvoltare a municipiului. Presa a dezvăluit povestea și a făcut legăturile. Toți simt că ceva nu-i în regulă însă nimeni n-a pus punctul pe i. O facem mai jos…

 

Legislația achizițiilor publice

a fost încălcată în mod grosolan pentru a oferi contractele celor două firme aparținând colaboratorilor lui Cătălin Vrabie. La articolul 23, Ordonanța nr. 34/2006, actualizată, privind achizțiile publice, stabilește: Autoritatea contractantă nu are dreptul de a diviza contractul de achiziție publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică și nici de a utiliza metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate a contractului de achiziție publică, cu scopul de a evita aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență care instituie obligații ale autorității contractante în raport cu anumite praguri valorice“.

În cazul de față exact despre acest lucru este vorba. Se vede din avion că, pentru a evita licitația publică, contractul pentru realizarea strategiei de dezvoltare a municipiului Focșani a fost spart în două loturi. Ceea ce legea interzice. Primăria a plătit 160.000 de lei către Intelligent Software Group SRL și, respectiv, 96.000 de lei către Maisigure Consulting SRL, în total 256.000 lei, pentru a realiza, fiecare, câte o parte a aceluiași aceluiași document.

Cu alte cuvinte, Primăria Focșani avea obligația, potrivit articolului mai sus citat, să găsească o firmă care să întocmească strategia de dezvoltare, în totalitatea ei, pentru cel mult 30.000 de euro. Sau, în cazul în care constata, după prospectarea pieței, că nu poate contracta nici o firmă din cauză că prețul este prea mic, avea obligația să mărească suma alocată și să organizeze o licitație publică. În nici un caz nu trebuia să divizeze contractul.

 

Unul dintre cei implicați confirmă

ilegalitatea într-o declarația publicată în cotidianului Adevărul.  Iulian Suciu susține că s-a apelat la firma sa, Maisigure Consulting SRL, deoarece Intelligent Software Group SRL nu avea capacitatea necesară pentru a finaliza documentul:

„S-a dorit organizarea unei licitaţii, dar a fost timpul scurt, pentru că lucrarea trebuia să fie gata la un anumit termen. Cei de la firma Intelligent au făcut o parte din document, iar eu am lucrat pe un alt segment. O strategie reprezintă un document care necesită înfăptuirea mai multor obiective. (…)“

Timpul scurt, necesar realizării documentului, nu reprezintă o explicație pertinentă pentru a justifica evitarea licitației publice. Pentru pregătirea noii strategii de dezvoltare, instituția condusă de primarul Decebal Bacinschi a avut la dispoziție cel puțin doi ani, 2013-2014.

 

Având în vedere că

Primăria Focșani riscă conform legii, o amendă cuprinsă între 50.000 și 100.000 de lei, devine de ordinul evidenței faptul că selecția nu s-a făcut întâmplător. Cineva a intervenit pentru ca legea să fie încălcată în favoarea Intelligent Software Group SRL și Maisigure Consulting SRL.

Primul nume care ne vine în minte este cel al consilierului PSD Cătălin Vrabie. Și, chiar dacă acesta pozează în victimă a unui concurs de coincidențe, matematica susține altceva.

Calculul probabilităților arată că sunt șanse minime ca, dintre toate firmele înscrise în SEAP care întocmesc strategii de dezvoltare, Primăria Focșani să aleagă, absolut întâmplător, pe cele două patronate de foștii colaboratori ai pesedistului Vrabie.

 

Dar cum matematica nu poate fi probă

 într-o eventuală cercetare penală, nu ne rămâne decât să avem răbdare, în speranța că lucrurile nu se vor opri aici. Poate vor apărea noi elemente. Cum ar fi, să zicem, un e-mail care stabilește, fără drept de tăgadă, relația dintre Carmen Covaci și Cătălin Vrabie. Un mesaj mai vechi, e drept, în care duduia îi indică fostului ei șef ce pasaje, subliniate cu galben, ar trebui modificate, într-un caiet de sarcini, pentru ca firma ei să câștige o licitație organizată de Consiliul Județean.

 

ga('create', 'UA-9366006-2', 'saptamanalulroze.ro'); ga('send', 'pageview');