Cum a făcut baronul Marian Oprișan primul milion (II)

Seven Stars, primul pas, prima țeapă: FSN

 

bula_marian_oprisan_alexandru_ioan_cuza_hora_unirii_focsani_saptamanalulrozeRomânia anului 1990 semăna cu un oraș din Vestul Sălbatic, condus de un șerif fără autoritate, în care legea este respectată doar fraieri. Or, pentru un tip inteligent, cu viziune și lipsit de scrupule, un asemenea loc este Tărâmul Făgăduinței, un loc care oferă oportunități și perpective nebănuite.

În Vrancea, rolul acestui tip l-a jucat, nu Marian Oprișan, așa cum poate vă așteptați să spunem, ci Nicolae Giurgea, mentorul său. Fost senator, președinte al Consiliului Județean, prefect și șef al organizațiilor județene ale FSN și, ulterior, PDSR, Giurgea a fost prototipul baronului local. Un personaj abil, care a controlat județul cu mână de fier, având grijă, totodată, să scape câteva firmituri și reprezentanților opoziției locale, cât să și-i facă complici și să le închidă gura. De multe ori, s-a folosit de lăcomia lor ca să pună pe picioare tranzacții dubioase, la limita legalității sau dincolo de aceasta, lăsându-i, la final, după ce și-a retras profitul, să plătească oalele sparte.

În octombrie 1991, Nicolae Giurgea

a pus bazele Seven Stars SA, o firmă al cărei acționar majoritar era FSN Vrancea. Alături de organizația de partid și de Nicolae Giurgea, din acționariat mai făceau parte Carmen Hunea (deputat PDSR în legislatura 1996-2000), Cătălin Kanty Popescu , Victor (Didi) Băjenaru director al prefecturii la acea dată), Ioan Ștefan (technician IELIF, fost consilier județean PDSR) și, ultimul pe listă, Marian Oprișan. Firma funcționa în sediul FSN Vrancea, adus ca aport la capitalul social, situat la adresa din Bulevardul Independenței, actualul restaurant Cupidon.

De menționat că, reprezentantul FSN în acționariat era același Giurgea, în calitatea sa de președinte al filialei. Jurist al firmei, ca să vă faceți o idee la ce nivel s-a ajuns, a fost cooptat, Doru Ioan Tărăcilă, ministru al Internelor în Guvernul PDSR condus de Nicolae Văcăroiu.

Așa cum a fost gândită, Seven Stars urma să fie o afacere menită să-i îmbogățească, în principal, pe acționarii săi și să facă bani pentru finanțarea partidului.

Firma a funcționat în această formulă mai puțin de un an, până în primăvara lui 1992, când Ion Iliescu s-a certat cu Petre Roman iar FSN s-a spart.

Spargerea FSN,

la București, a reprezentat o problemă pentru Giurgea și echipa sa, partizani ai lui Iliescu, căci partidul lui Roman devenea moștenitorul de drept al pachetului majoritar din Seven Stars. Cum Se cerea o soluție imediată pentru ca firma să rămână în fagmilie.

Profitând de bulversarea generată de despărțire, Giurgea, încă lider local al partidului, a pus la cale o inginerie financiară menită să lase FSN Vrancea fără acțiuni și, implicit, fără sediu.

Pe 18 octombrie 1992, întocmește o hârtie prin care, în nume propriu, împrumută FSN Vrancea cu suma de 510.000 lei, aproximativ 1600 dolari, pentru șapte zile. În cazul nerambursării la termen, potrivit documentului, acțiunile deținute de partid la Seven Stars SA urmau să treacă în proprietate sa. Ceea ce s-a și întâmplat, de altfel. FSN aripa Roman (PD) a pierdut acțiunile și sediul de pe Bulevardul Independenței iar Nicolae Giurgea a devenit principalul acționar al Seven Stars.

FSN (PD), avea să mai rămână câțiva ani buni în spațiul respectiv, în calitate de chiriaș la firma al cărei principal acționar a fost.

După câteva zile Giurgea și-a dat demisia, la fel ca și ceilalți acționari ai firmei, și s-a înscris în PDSR, noul partid înființat de Ion Iliescu.

O dată cu acest pas, Seven Stars intra într-o eră nouă, transformându-se într-o mașinărie de fraudat statul cu multe miliarde de lei. Sume din care, așa cum însuși recunoaște, o parte, în jur de 1,5 milioane de mărci germane, au intrat și în buzunarul baronului Marian Oprișan. (Va continua)

 

Citește și:
Despre cum a făcut baronul Oprișan primul milion (I)

Sub atenta îngrijire a babacilor Oprișan și Săpunaru, USL face patru ani

Chiar asa… ce-ar fi daca s-ar desfiinta functia de presedinte al consiliului judetean?

Tragicomedie la primărie: UN VRABIE ȘI DOI GĂINARI

 

ga('create', 'UA-9366006-2', 'saptamanalulroze.ro'); ga('send', 'pageview');