Bancul cu Ion Ștefan sau farsa unei nopți de vară

bula_ion_stefan_alegatori_PNL_saptamanalulrozeAlegerile pentru Primăria Focșani s-au încheiat cu victoria PSD, așa cum era de așteptat. Ion Ștefan, candidatul PNL care s-a crezut primar până la miezul nopții, a devenit subiect de bancuri.

Apropos, îl știți p-ăsta:

Florile din ghivecele pe care le-a împărțit Ștefan s-au ofilit iar în locul lor au înflorit trei trandafiri.

Da’ p-ăsta:

Deși ar fi vrut, vecinii din cartierul lui Ion Ștefan n-au  putut să-l voteze pentru că nu-și aminteau cum îl cheamă. Pe stradă, ei îl știu de „ginerele lui Lățcan sau „ăla micu’, fratele patronului de la mase plastic“.

 

Însăși candidatura lui Ion Ștefan a fost un banc. Rectific. Ideea lui  de a candida la Primărie a fost un banc. Candidatura în sine și campania electorală au fost o mare păcăleală căreia ginerele lui Lățcan i-a picat victimă.

Acum nu-i cazul să-i plângeți de milă.

Ion Ștefan nu este genul de victimă naivă, băiat simplu, de la Milcovul, venit prima oară la oraș, care este luat în primire de șmecheri imediat ce coboară din RATĂ. Este asemenea personajelor negative, lacome și lipsite de omenie, din povești sau din filme care își găsesc nașul cu Păcală sau cu vreun alt coțcar isteț și simpatic. Ion Ștefan este un individ arogant, autosuficient, care nu-și cunoaște limitele, unul care se crede, fără motiv, extrem de competent și care are impresia că pământul se învârte în jurul  său.

De aceea a și fost atât de ușor de dus de nas.

Cei ce au pus la cale farsa, anturajul său (nu poate fi numit staff de campanie), ziariști, colegi de partid, postaci pe Facebook, consilieri,  sociologi ratați sau doar atârnători , toți interesați de bani, favoruri, un șpriț sau o felie de pizza, un loc pe listele de candidați pentru ei sau pentru rudele lor, n-au trebuit decât să-i alimenteze ego-ul uriaș. Ceea ce au și făcut.

 

Timp de câteva luni i-au ascuns realitatea.

I-au arătat sondaje contrafăcute, l-au umflat ca pe o gogoașă, spunându-i că este UNICUL, Sir Lancelot, cavalerul fără teamă și fără prihană. L-au făcut să creadă că focșănenii îl adulează, că dorm cu poza lui sub pernă și că-l așteaptă ca pe Făt-Frumos să-i salveze de balaurul PSD-ist.

I-au susurat la ureche că are 14 mii de susținători și că va fi ales de 20 de mii de cetățeni. Aceasta în condițiile în care niciodată în istoria orașului, nu s-au prezentat la vot atât de mulți alegători.

Anturajul i-a ținut hangul și l-a încurajat chiar și atunci când a scormonit prin viața personală a contracandidatului său și i-a aruncat în față mizeria găsită.

Iar Ștefan a crezut pentru că în mintea lui așa se vede: cel mai tare din parcare.

Puținii oameni care au încercat să-i spună adevărul, să-l coboare cu picioarele pe pământ, au fost declarați defetiști sau simpatizanți ai PSD, au fost înjurați și insultați.

 

Punctul culminant al farsei s-a derulat în seara de 5 iunie, când Ion Ștefan a fost lăsat să se facă de râs prezentând așa-zisul exit-poll al Biroului de Cercetări Sociale (BCS). Era convins de ceea ce citește este real, deși nu trebuia să fii specialist să-ți dai seama că rezultatele erau întoarse din pix (45,6% cu 35,4%) și nu culese din teren. Omul chiar credea că este noul primar și că a bătut PSD. Se observa pe figura lui, în voce, în atitudine. Părea chiar mai înalt decât în realitate.

L-a ținut doar două ore, până au fost prezentate rezultatele oficiale după care a venit deznodământul. Care l-a transformat într-un penibil. Ce a urmat a fost o scenă de film clasic, în care eroul poziționat în vârful ierarhiei pierde tot, cade în dizgrație și rămâne singur, abandonat de ceilalți.

Ziariștii care până în urmă cu trei zile publicau articole elogioase, pe bani, despre marele afacerist și om politic Ion Ștefan, s-au dezis de el imediat. Ca să nu fie asociați cu învinsul. Redescoperind deontologia care le cere să fie echilibrați, indivizii care cu doar câteva ore înainte îl prezentau drept Campionul, învingătorul lui Oprișan, au dat cu el de pământ. Au fost cei dintâi care l-au luat în râs și l-au numit Ion GEOANĂ Ștefan.

După ce cortina a coborât și farsa a ajuns la final făptașii, autorii, au început să caute țapi ispășitori cărora să le pună în spate eșecul. Ca să nu fie obligați să dea banii înapoi sau să returneze favorurile.

La rându-i, de teamă să nu pice și mai rău în penibil, Ion Ștefan le cântă în strună. Îi crede sau se preface că-i crede când îl mint că a avut o campanie perfectă și că vina aparține doar alegătorilor orbi ce n-au văzut în el adevărata valoare. Cum au văzut-o ei

 

În loc de concluzie ar mai fi de adăugat că…

Dacă în mai bine de douăzeci de ani petrecuți în politică, în trei partide, n-ai reușit să faci carieră și să ocupi o funcție serioasă, este clar că n-ai competențe pentru acest domeniu. Motiv pentru care ar fi de preferat să te rezumi la ceea ce știi: să fii în continuare „ginerele lui Lățcan“ sau „ăla micu’ fratele patronului de la mase plastice“.

Altfel, dacă te încăpățânezi să continui cu politica, e posibil ca în toamnă să câștigi un loc în parlament dar nu vei fi altceva decât unul dintre parlamentarii proști și incompetenți pe care îi detestă toți românii.

 

ga('create', 'UA-9366006-2', 'saptamanalulroze.ro'); ga('send', 'pageview');