Afacerea Viorica Baciu/Pleșa. Cea mai mare delapidare din bani publici din istoria Vrancei

bula_catalin_toma_viorica_plesa_PNL_saptamanalulroze

Motto:

PNL este singurul partid

care și-a selectat candidații

pe baza unor criterii de integritate.

(Alina Gorghiu, co-președinte PNL)

 

În anul 2000 Parchetul Județean a demarat cercetarea în cel mai mare caz de delapidare din fonduri publice din istoria postdecembristă a județului Vrancea.  Timp de patru ani, între 1996 și 2000, anul în care a fost descoperită, Viorica Baciu/Pleșa, contabil în cadrul Oficiului Cumpărări-Vânzări de Locuințe (OCVL) din CUP SA a furat 1,5 miliarde de lei vechi. Conform expertizei financiar-contabile solicitate în cadrul anchetei, prin actualizare, prejudiciul creat bugetului s-a ridicat la 3,8 miliarde de lei. Sumă cu care, la prețurile anului 2000, în care a fost descoperit furtul, se putea achiziționa un bloc cu patru etaje. În prezent, fosta contabilă CUP candidează, alături de Cătălin Toma, pe listele PNL-ului reformat, la Consiliul Județean Vrancea.

Aventura penală a contabilei Viorica Baciu/Pleșa a început prin 1996 și s-a încheiat în 2000, derulându-se, coincidență pe parcursul mandatului de primar al lui Neculai Lățcan. Povestea delapidării, așa cum a fost relatată în presa vremii, este simplă, la fel ca orice intrigă de acest fel.

În mod ilegal, contabila OCVL prelua de la casierele din subordinea sa banii colectați din ratele plătie de focșăneni pentru apartamentele achiziționate la începutul anilor ’90. Apoi, în loc să-i depună în bancă, conform reglementărilor legale, îi băga în propriul buzunar. Ca să-și acopere urmele, pentru ca furtul să nu fie descoperit, Viorica Baciu/Pleșa falsifica notele contabile făcând să pară că banii au fost transferați în alte conturi, pentru a acoperi diverse plăți.

Și, uite așa, conform expertizei financiar-contabile realizate de Parchet în cadrul anchetei, Viorica Baciu a delapidat suma totală de 1.406.929.015, repartizată, pe ani, după cum urmează:

în 1996 – 25.359.125 lei;

în 1997 –  179.890.000 lei;

în 1998 – 812.250.000 lei;

în 1999 – 529.740.000 lei;

în 2000 – 39.400.000 lei.

Dacă vă întrebați cum a fost posibil așa ceva,

nu putem decât să vă oferim răspunsul oficial al anchetatorilor: din cauza superficialității de care au dat dovadă cei care verificau activitatea contabilei Viorica Baciu.

Timp de patru ani, nici un control intern nu a descoperit ce se întâmpla cu banii publici dați în grija contabilei OCVL. Anual, Controlul Financiar Intern din cadrul CUP i-a dat Vioricăi Baciu descărcare de gestiune fără ca cei care făceau verificările să verifice în amănunt documentele și circuitul sumelor.

Povestea s-a încheiat undeva la finalul lunii mai 2000,

când o casieră mai vigilentă din cadrul OCVL a început să-și pună întrebări. Femeia a descoperit că șefa sa, Viorica Baciu, nu a depus în bancă, o sumă importantă de bani, în ziua în care ea îi predase ci câteva zile mai târziu. La patru zile casiera a sesizat situația și a fost demarată o cercetare internă. Dată în vileag, contabila a depus rapid suma respectivă în bancă și a refuzat să se mai prezinte la serviciu, deși a fost chemată să dea explicații.

De aici până la ancheta penală, arestarea Vioricăi Baciu/Pleșa și trimiterea ei în judecată pentru delapidare, fals în acte publice și uz de fals n-a mai fost decât un pas. Pe care procurorii l-au făcut, firesc, ajutați de o expertiză financiar-contabilă care a calculat  și a actualizat valoarea prejudiciului adus bugetului CUP. Delapidarea a fost stabilit la suma de 3,8 miliarde de lei, bani cu care, la nivelul anului 2000, repetăm, se putea cumpăra un bloc cu patru etaje.

 Nici Viorica Baciu n-a stat cu mâinile în sân

după ce a fost prinsă. Mai întâi și-a angajat avocați cu nume de la București care, făcut tot ce le-a stat în putință să diminueze valoarea prejudiciului.

Mai apoi a divorțat de soț și a revenit la numele de dinaintea căsătoriei: Pleșa. Scopul a fost de a pune la adăpost o parte din averea familiei, evaluată la 500 de milioane de lei. Asupra acesteia procurorii au instituit sechestru asigurator, într-o încercare nereușită de a recupera, măcar în parte, sumele furate.

De altfel, în momentul în care a deschis procesul de de divorț, soțul a și cerut ridicarea sechestrului asigurator pentru a face partajul bunurilor.

 După ce a fost arestată, fosta contabilă

le-a servit anchetatorilor o explicație halucinantă în legătură cu motivele care au făcut-o să-și însușească banii publici și cu locul în care a ascuns cele aproximativ 1,5 miliarde de lei. Viorica Baciu/Pleșa a recunoscut că a luat banii dar a susținut că a făcut-o pentru nu-și pierde locul de muncă.

Chipurile i-ar fi fost teamă că departamentul în care lucra, OCVL se va desființa după ce focșănenii vor finaliza de achitat contravaloarea apartamentelor. Așa i-a venit ideea să ia banii și să-i ascundă într-un dulap din biroul pe care îl ocupa și, mai apoi, să-i redepună în caserie, după ce procesul de vânzare a locuințelor se va fi încheiat, pentru a prelungi existența OCVL.

Bineînțeles că banii nu au fost găsiți niciodată în dulapul în care a spus fosta contabilă că s-ar afla și nici în altă parte, în ciuda investigațiilor polițiștilor.

Ca să n-o mai lungim,

aventura fostei contabile OCVL s-a încheiat, după un proces în care avocații angajați de fosta contabilă și-au făcut pe deplin datoria, și au reușit să mai reducă din prejudiciul produs statului, cu o condamnare la închisoare. După delapidare, ea și-a ispășit pedeapsa la Penitenciarul din Mândrești după care ca orice cetățean ce se respectă a intrat în politică.

Viorica Baciu/Pleșa este candidat la Consiliul Județean Vrancea, pe listele PNL-ului reformat de Cătălin Toma.  Iar dacă sunteți curioși să vedeți cum arată această femeie care a dat cel mai mare tun din istoria CUP-ului, o puteți identifica ușor.

În mai toate fotografiile de grup și afișele electorale ale PNL, fosta contabilă Viorica Baciu/Pleșa apare alături de Cătălin Toma, președintele PNL Vrancea.

viorica baciu

 

 Citește și:

Ce naște din PSD, pe Oprișan îl imită. Toma și-a pus asfaltatorul de casă candidat la Homocea

Stimate președinte al organizației PNL Vrancea, domnule Toma, băi Cătăline,

Neață și Secară pupat Piața Independenței sau cum să înghiți broasca râioasă și să te lingi pe buze de plăcere

Mici dedesupturi lămuritoare ale marelului tun de la Școala nr 9

 

 

ga('create', 'UA-9366006-2', 'saptamanalulroze.ro'); ga('send', 'pageview');