Chiar asa… ce-ar fi daca s-ar desfiinta functia de presedinte al consiliului judetean?

bula_raluca_dan_marian_oprisan_robocop_saptamanalul_roze

Deși, cu siguranță, nu s-a luat în serios, la ultima ședință a C. Ex. al PSD, când a vorbit despre desființarea funcției de președinte de consiliu județen, baronului de Olt, Paul Stănescu, i-a scăpat porumbelul. Și ne-a oferit o temă de reflecție asupra căreia merită să ne aplecăm cu toată seriozitatea. Ce-ar fi dacă…?

Având în vedere că aproape jumătate dintre președinții și vicepreședinții consiliilor județene sunt vizați de anchete DNA sau sunt trimiși în judecată pentru fapte de corupție, chiar ar fi o temă de dezbatere.

Consiliile județene, în forma actuală, găuri negre ale bugetului public, au devenit stat în stat conduse de despoți locali – gen Nicușor Constantinescu, Marian Oprișan, Bunea Stancu, Aristotel Căncescu etc. – cu puteri nelimitate, care au ajuns să creadă că au drept de viață și de moarte asupra a tot ce mișcă în raza lor de acțiune.

Practic, ne situăm în plin Ev mediu contemporan. O formă de organizare administrativ-politică care nu mai funcționează în Europa de 6- 700 de ani.

Drept care, toată lumea, inclusiv baronii locali din PSD, este de acord că este nevoie de o reformă la nivelul administrațiilor județene. Cu jumătate de gură, Dragnea și Ponta propun restrângerea la două a numărului de mandate, separarea funcțiilor administrative de cele politice sau/și restrângerea atribuțiilor, cel puțin în ceea ce privește cheltuirea banului public, pentru președinții de consilii județene.

Pe de altă parte, nu cred că ar fi nici o tragedie dacă funcția de președinte ar fi desființată iar locul său ar fi luat de prefectul județului. În calitate de reprezentant al Guvernului, acest funcționar public ar coordona activitatea consiliului județean, care ar include și instituțiile deconcentrate, în conformitate cu programul de guvernare. S-ar evita, într-o mai mare măsură, risipa banilor publici, precum și situațiile în care anumite județe, controlate de baroni aflați în opoziție cu puterea centrală, ar fi văduvite de fondurile destinate dezvoltării.

De altfel, nici nu este o idee nouă. Acest sistem a mai funcționat în România, la nivelul administrațiilor județene, în perioada interbelică, până la venirea comuniștilor la putere. Și n-am auzit, din acea perioadă, de baroni locali sau de afaceri de corupție, derulate la nivelul județelor, asemenea celor din zilele noastre.

ga('create', 'UA-9366006-2', 'saptamanalulroze.ro'); ga('send', 'pageview');